شنبه / ۲۱ اسفند ۱۴۰۰ / ۰۹:۲۷
سرویس : مسجد خبر
کد خبر : ۳۷۰۵۹
گزارشگر : ۶۹۲
حجت‌الاسلام سید سعید یاسینی:

رشد معنوی، راز پایبندی جوانان به مسجد است

امام جماعت مسجد جامع امام خمینی(ره) معتقد است: اگر چه جذب جوانان به مسجد گام بزرگی است، اما تا وقتی یک جوان به رشدِ معنوی نرسد، پایبند مسجد و معارف آن نخواهد شد.

به گزارش پایگاه تخصصی مسجد؛ مسجد جامع امام خمینی(ره) پیشوا به امامت حجت‌الاسلام سید سعید یاسینی از مساجد موفق شهرستان پیشوا است. مسجدی که برنامه های قرآنی متنوع و مستمری دارد. قاریان خوبی در محافل قرآنی این مسجد تعلیم دیده‌اند. نمازگزاران این مسجد اغلب جوانانی هستند که بعد از نماز در مسجد می‌مانند و فعالیت می‌کنند. حجت‌الاسلام یاسینی معتقد است؛ جوانی در مسجد ماندگار می‌شود که شاهد رشد خودش باشد. در گفت و گوی پیش رو با او، علاوه بر پرسش‌هایی که راجع به مسجد جامع امام خمینی(ره) از او داشتیم،، راز پایبند کردن جوانان به مسجد و همچنین نطرات او را راجع به دلایل موفقیتِ یک امام جماعت جویا شده‌ایم.

در ادامه گفت و گوی پایگاه تخصصی مسجد را با این امام جماعت جوان می‌خوانید.

 

 در ابتدا از پیشینه مسجد جامع امام خمینی(ره) پیشوا بگویید!

مسجد جامع امام خمینی(ره) در سال اول انقلاب، یعنی سال ۱۳۵۸، تاسیس شد عده ای از مومنین این زمینی که ۱۲۰۰ متر مربع مساحت داشت را در محله‌ی «سرپل» پیشوا خریداری نمودند. البته فروشنده که بانوی متدینی بودند، زمین را مشروط بر اینکه حتماً بر آن مسجدی بنا شود می‌فروشد، در همان ماه های اول به خصوص محرم و رمضان با ایجاد یک محل موقتی اقامه نماز جماعت را آغاز می‌کنند! این مسجد از همان روزهای اول یکی از مساجد مهم دیار پانزده خرداد و دشت ورامین، بوده است. ائمه جماعات بسیار فعالی داشته و حدود ۷۰ شهید را هم تقدیم انقلاب اسلامی کرده است. از شهدای مبرز پیشوا نیز، نمازگزار این مسجد بوده‌اند.

پایگاه بسیج مسجد هم به نام نامیِ «شهید محمدانصاری»، که از شهدای جنگ تحمیلی و فرمانده همین پایگاه بوده، مزین شده است. این شهید عزیز در این محله سابقه فعالیت‌های مبارزاتی و سیاسی قبل از انقلاب نیز داشتند. بعد از افتتاح مسجد در پایگاه بسیج فعالیت داشتند و فرماندهی آن را هم برعهده داشتند. پایگاه بسیج شهید محمد انصاری فعالیت های فرهنگی و اجتماعی مهمی در طول این سالها انجام داده است.

 

شما چند سال است که امامت این مسجد را بر عهده دارید؟

حدود هشت سال است. من از مهر ماه سال ۱۳۹۲ امامت این مسجد را بر عهده دارم و در خدمت اهالی پیشوا هستم.

 

مسجد جامع امام خمینی(ره) پیشوا از مساجد موفق استان تهران است. در نظر شما که امام جماعت آن هستید، ویژگیهای یک مسجد موفق چیست؟
مسجد در وهله‌ی اول محل عبادت است. در آموزه‌های دینی فراوان دیده‌ایم که در کنار اینکه قلب و فکرمان را متوجه ذات مقدس پروردگار می‌کنیم، دستور داریم دعا هم انجام دهیم و مهمترین دعا، دعا برای یکدیگر است. مسجد آن مکانی است که مومنین در آن جمع می‌شوند، خواهر و برادر برای یکدیگر دعا می‌کنند و تلاش می‌کنند تا خدمتی برای جامعه انجام دهند. لذا مسجد محل گردآمدن قلوب اهل ایمان است. همین به فکر همدیگر بودن، به فکر همسایه و دیگران بودن، ایجاد محبت و جاذبه می‌کند. بنابراین، ویژگی مهم مسجد ایجاد محبت بین قلوب مومنین و در نتیجه یک‌رنگ شدن جامعه است.

به نظر من مسجدی موفق است که عبادت کنندگان در آن هر آنچه که خوب است را برای اهل محله و جامعه خود بخواهند! نمازگزارانش کمک به دیگران را وظیفه خود بدانند.

همچنین، فعالیت مستمر عبادی، فرهنگی و اجتماعی از ویژگی‌ِ یک مسجد موفق است. برنامه‌های یک مسجد موفق، به طور منظم و مرتب برگزار می‌شود. همه برنامه های یک مسجد موفق حول محور عبادت و توجه به خالق و مخلوق است.

 

لطفاً از فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی مسجد امام خمینی(ره) هم بگویید.

حضور من به عنوان امام جماعت در این مسجد با آغازین روزهای تشکیل مراکز نیکوکاریِ مساجدِ کشور، مصادف شد. بنا شد تا در مسجد امام خمینی(ره) که از مساجد برتر استان تهران است(به گواه فعالیتهایی که از ابتدای انقلاب تاکنون انجام داده است)، اولین مرکز نیکوکاری شهرستان پیشوا احداث شود. فروردین ماه سال ۱۳۹۳ اولین مرکز نیکوکاری مساجد پیشوا در مسجد امام خمینی(ره) تاسیس شد. از همان ابتدای تاسیس، فعالیت‌های بسیار خوب و گسترده‌ای صورت گرفت که به یاری خدا هم اکنون این مرکز از مراکز موفق استان است.

مرکز نیکوکاری امام خمینی(ره) در حوزه‌های عمرانی، پزشکی، معیشتی و فعالیت‌های اجتماعی بسیاری به نیازمندان خدمت رسانی می‌کند. این فعالیت‌ها در دو سال اخیر با شروع بیماری کرونا افزایش چشمگیری داشته اند.
در طول سال‌های فعالیت مرکز نیکوکاری مسجد امام خمینی(ره) تا ابتدای شیوع بیماری کرونا این مرکز خدماتی به ارزش دوازده و نیم میلیارد تومان در حوزه‌های فرهنگی، اشتغال، احداث و تعمیرات مسکن، اهدای بسته‌های معیشتی، اهدای جهیزیه و وام ضروری و همچنین تهیه و اهدای لوازم و تحریر انجام داده است.

همچنین ارزش خدمات خیرخواهانه از ابتدای همه‌گیری کرونا تا نیمه اول سال ۱۳۹۹ یک میلیارد و دویست و پنجاه میلیون تومان بوده است. حجم زیادی از کمک های این دوره به خدمات پزشکی و کمک به خانواده‌های آسیب‌دیده از کرونا صورت اختصاص یافت.

پیش از شیوع بیماری کرونا قریب به هزار خانواده نیازمند تحت پوشش مرکز نیکوکاری امام خمینی(ره) قرار گرفته بودند. اما بعد از همه‌گیری این بیماری، این رقم به ۱۶۷۲ خانواده رسید. البته این آمار مربوط به محله نیست! زیرا خدمات مرکز نیکوکاری مسجد امام خمینی(ره) در سطح شهرستان پیشوا ارائه می‌شود. در این دوران هر ماه بسته‌های معیشتی بین خانواده‌های نیازمند توزیع می‌شود.

مسجد امام خمینی(ره) در زمینه‌های مختلف فعالیت های چشمگیری داشته است. ما برای فعالیت‌های خود یک مانیفست داریم. برنامه‌های فرهنگی و اجتماعی مسجد ما بر مبنای فرمایشات مقام معظم رهبری(مدظله العالی) طرح ریزی و اجرا می شوند. به خصوص فرمایشات ایشان در سال ۱۳۹۵ و در دیدار با ائمه جماعات استان تهران مانیفست کلی مسجد ما را تشکیل می‌دهد.

ایشان همچنین در پیام خود به نوزدهمین اجلاس سراسری نماز، فرمودند: «عمران مساجد و پرداختن به آرایه‌های معنوی و ظاهری آن، وظیفه‌ی همگان است و هر کسی به اندازه‌ی توان و همت باید در آن سهیم گردد. مردم، شهرداریها و دستگاههای دولتی هر یک در آن باید سهمی ایفاء کنند و روحانی دانا و مسئولیت‌پذیر و پرهیزگار میتواند و میباید محور این منظومه‌ی تلاش مقدس باشد».

این جملات حضرت آقا برای حقیر سرلوحه خدمت شد. لذا به طور جدی پیگیر نواقص عمرانی و حقوقی مسجد شدم. در طول سه سال با یک تلاش طاقت فرسا و تعاملی با نهادهای مختلف، مثل شهرداری ها، امام جمعه و قوه قضاییه مشکلات بسیاری حل شد و موفق شدیم نواقص ظاهری مسجد را برطرف کنیم.

نکته بعدی که حضرت آقا در دیدار با ائمه جماعات مساجد، بر آن تأکید داشتند، مسائل نیایشی و عبادی است. از سال ۱۳۹۳ تاکنون به طور منظم هفته‎ای یک شب به صورت اختصاصی جلساتی پیرامون قرائت احسن نماز، ترتیل و تجوید قرآن برای عموم برگزار می‌کنیم. همچنین یک جلسه تخصصی هم برای قاریان ورامین، پاکدشت و قرچک به طور کاملاً رایگان در مسجد برگزار می‌کنیم. تا کنون قراءِ خوبی از این کلاسها تقدیم جامعه قاریان کشور شده است.

همچنین جلسه تفسیر قرآن در هفته دوبار بعد از برنامه «تلاوت نور» (که به تلاوت روزی یک صفحه قرآن اختصاص دارد» برگزار می شود. معمولاً آیاتی انتخاب می‌کنیم که تبیین کننده مسائل روز در حوزه سیاسی و فرهنگی جامعه باشد.

در زمینه شرح و تفسیر نهج البلاغه، جلسات پرباری با ارائه استاد هدایتی‌نژاد، امام جمعه اسبق شهرستان پیشوا، برگزار می‌کنیم.

برنامه‌های مناسبتی گوناگونی نیز مثل دعای عرفه، اعتکاف و یادواره شهداء در حد طراز برگزار ‌در مسجد ما می‌شود. در مناسبت هایی مثل دهه فجر، ایام الله دهه بصیرت و هفته دفاع مقدس، از سخنرانان و شخصیت‌های برجسته انقلاب و دوران جنگ بهره می بریم. هدف ما از اجرای این گونه برنامه‌ها همواره تبیین مبانی فکری امامین انقلاب و دستاوردهای انقلاب اسلامی است. خدا را شاکریم که تمامی برنامه های مسجد با استقبال بی نظیر مردم شهید پرور پیشوا مواجه می‌شود.

 

در نظر شما ویژگی یک برنامه خوب چیست؟

یک برنامه خوب از جهات مختلفی می‌تواند اهمیت داشته باشد، فضاسازی مسجد، زمان و مکان برگزاری آن، مثل رعایت وقت جلسه، نکات مهمی هستند. اما به نظر من آن چیزی که اثرگذار و مفید است، این است که برنامه ها طوری طراحی شوند تا حاضران در جلسات به خصوص نسل جوان، به نظام و انقلاب اسلامی و ولایت فقیه بیشتر از پیش معتقد شوند. برنامه‌هایی که مسائل جامعه اسلامی در آنها برای مخاطبین به خوبی تبیین شوند.

من به عنوان امام جماعت مسجد، هدفم از دعوت شخصیت‌های طراز انقلابی این است که؛ جایگاه نظام اسلامی در جامعه تبیین شود. سخنرانان باید ویژگی‌ها و دستاوردهای انقلاب اسلامی را در برنامه‌های مختلف مساجد تبیین کنند. ملاک و سنجه‌ای به مستمعین ارائه کنند که باعث بالا رفتن قدرت تحلیل مستمعین شود.

لذا در نظر من مهم ترین ویژگی یک برنامه خوب این است که قدرت تحلیل مخاطب بالا برود و دچار مسائل حاشیه ای و جوّ زدگی نشوند. مخاطبان پس از این برنامه‌ها بتوانند مسائلِ سیاست داخلی و یا خارجیِ نظام و همچنین منشای تصمیمات عالی مقام معظم رهبری(مدظله‌العالی) را تحلیل کنند و سریعتر و شفاف‌تر به آن چیزی که خیر و صواب است، برسند.

 

به نظر شما، امام جماعت موفق چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟

مسجد مأمن و پناهِ همه مردم است و به هیچ قشر خاصی اختصاص ندارد. محلی که هم مسن‌تر‌ها و جوانان و هم کودکان و نوجوانان برای عبادت به آنجا می‌روند. معمولاً بزرگترها و جوانان به جناح‌های مختلف سیاسی گرایش‌ دارند. همچنین مسجد میزبان کسانی است که به انقلاب اعتقادی تمام عیار دارند و یا کسانی که کمتر از آموزه‌های انقلاب می‌دانند. لذا باید فضا را طوری مهیا نمود که عِرقِ به وطن و نظام اسلامی برای آنها تقویت شود.

یکی از نکاتی که یک امامِ مسجد باید آن را مهم به‌شمار آورد، این است که؛ مسجد او مرکز دنیا است. لذا باید این نگاه فعالیت نماید!

امام جماعت باید در تمامی مسائل مسجد ورود پیدا کند و تلاش کند تا فضای بهتری برای نمازگزاران ایجاد شود. در این صورت با توجه به عنایت صاحبِ مسجد، قطعا موفق می‌شود.

در طول مدتی که یک امام در مسجد خدمت می‌کند اگر بتواند تغییرات مثبتی ایجاد کند موفق است. اگر تغییرات مثبت، فراوان و موثر بود که عالی است! اما اگر کم، ولی تاثیرگذار بود، باز هم موفق است چون این تغییرات در مسائل و برنامه‌های عبادی، فرهنگی و اجتماعی محله اثر خود را خواهند گذاشت!

امام جماعت موفق، دغدغه مردم را در دغدغه خود می داند و برای آنها تلاش می‌کند.

 

شما اخیراً در نمایشگاه «مسیر گام دوم انقلاب» شرکت داشتید، لزوم تبیین و توضیح این بیانیه برای اهالی و نمازگزاران مساجد چیست؟

 بیانیه گام دوم حضرت آقا، بیانیه جامع و کاملی است که مسیرِ حرکت انقلاب اسلامی را برای چهل سال دوم انقلاب اسلامی ترسیم کرده است! این طور که ما از بزرگان شنیدیم و شخصا از حضرت آیت‌الله شب‌زنده‌دار شنیدم، حضرت آقا برای بیانیه خیلی زحمت کشیدند. لذا این موضوع، وظیفه ما را سخت می‌کند.

مسجد از آن محل‌هایی است که هدایتِ مردم و تبیین فضای جامعه، در آنجا محقق می‌شود. بنابراین تبیین این بیانیه برای نمازگزاران از وظایف ائمه محترم جماعت است.

انقلاب اسلامی متولد مسجد است. امام عظیم الشأن ما معارف ناب و روشنگری‌های خود را به واسطه مساجد و روحانیتی که بسیاریشان امام جماعت بودند، به مردم رساندند.

امام(ره) همواره تأکید داشتند که مسجد سنگر است، بعدها همین سنگر، محل تربیتِ مدافعانِ اسلام و شهدای ما شد. در ادامه هم باید سنگر حفظ انقلاب اسلامی و سنگرِ نشر معارف و مبانی انقلاب اسلامی و امامین انقلاب باشد.

این سنگر باید به جایگاهی تبدیل شود که در تمدن بزرگ نوین اسلامی نقش خودش را به خوبی ایفا کند. باید مساجد پایگاه اصلی زمینه‌سازی انقلاب بزرگ حضرت مهدی ارواحنا فداه باشد و این مبنای اصلیِ تبیین و نشر بیانیه گام دوم انقلاب در مساجد است.

باید تلاش کنیم که این نکات مهمی که آقا فرمودند، تبدیل به گفتمان غالب جامعه دینی شود.

از نگاه من دو نکته در بیانیه گام دوم بسیار اساسی است و اگر ما بخواهیم به عزت و پیشرفت ایران دست پیدا کنیم، باید این دو مولفه را بسیار جدی بگیریم و آنها «عدالت» و «معنویت» هستند.

در هر حال ما موظف به عدالت هستیم و تلاش کنیم که عادل باشیم. ولی بار بیشتر اجرای عدالت بر دوش مسئولان نظام اسلامی، نمایندگان مجلس و هیئت دولت و قوه قضاییه است. کسانی که تحتِ فرمان ولایت کار می‌کنند، هم خودشان باید عادل باشند و هم تصمیمات و اجرایشان باید عادلانه باشد. باید منابع و سرمایه کشور را عادلانه بین آحاد جامعه اسلامی تقسیم کنند.

اما نکته دوم بحث معنویت است، حضرت آقا در بیانیه گام دوم، بر «معنویت» تأکید فراوان دارند. این مساجد هستند که می‌توانند معنویت را در جامعه ما بهتر و بیشتر گسترش دهند و به این بیانات مقام معظم رهبری جامعه عمل بپوشاند.

معنویتی را که حضرت آقا بر آن تأکید دارند، در حقیق برجسته کردن ارزش‌های معنوی مثل ایثار، توکل و ایمان در جامعه است. مساجد می‌توانند این ارزش ها را با برنامه‌های خود و با جذب مخاطب کفه معنویت را در جامعه سنگین‌تر کنند. اگر معنویت را نهادینه کنیم و جامعه و مردم نیز حرکتی معنوی و اخلاق مدارانه داشته باشند، آن وقت میتوانیم در همه ابعاد جامعه یک حرکت رو به رشد داشته باشیم.

آن وقت مسئله علم و پژوهش علمی حل می شود. مسئله اقتصاد حل می‌شود. یک انسان با اخلاق به معنویت توجه دارد. اهل اسراف نیست! گرفتار مسائل اقتصادی نیست و به اقتصاد مقاومتی اعتقاد دارد! انسانی که اخلاق مدار است، عدالت مدار هم هست! عادلانه فکر می‌کند! عادلانه رفتار می‌کند! گرفتار فساد نمی‌شود! انسان فاسد از ذکر خدا دور می شود که اختلاس می‌کند.

مسئولی که معنویت ندارد، برای استقلال کشور هم دغدغه ای ندارد! کار نمی‌کند و به استقلال و عزت ملی توجهی ندارد. اما انسان با معنویت دارای سبک زندگی اسلامی است و در مسیر اهل بیت(ع) حرکت می‌کند.

بحث جذب جوانان و نوجوانان، مهمترین نتیجه معنویت و اخلاق‌ است. ولی ما گاهاً متأسفانه گرفتار حاشیه می‌شویم. گرفتار مقدمه شده و ذی‌المقدمه را فراموش می‌کنیم! جذب جوانان و نوجوانان به مسجد یک وظیفه است و باید این اتفاق بیافتد.امام جماعت و ارکان دیگرمسجد، مسئولیت سنگینی دارند.

نکته‌ی دیگر این است که در بحث جذب جوان و نوجوان در مرحله جذب نمانیم. نباید برای ما کمیّت مهم باشد. بلکه باید این مهم باشد که بعد از اینکه جوان و نوجوان را جذب مسجد کردیم، آنها را چگونه رشد دهیم؟!

اگر جوان ما در مسجد رشد پیدا نکند مخصوصاً در جهات اخلاق و معنویت، آن وقت نمی‌توانیم این جوان و نوجوان را در مسجد و فضای مسجدی ثابت نگه داریم!

اول جذب! ولی در مرحله بعد، رشد! در زمینه های گوناگون اخلاقی، علمی و اجتماعی اما این رشد باید محقق شود. آن وقت است که خود جوان و اطرافیانش، شاهد این اعتلاء می‌شوند. جوان مسجدی اهل درس خواندن می‌شود! صدایش را بلند نمی‌کند! بله! او رشد پیدا کرده و در نهایت کسی می‌شود که می‌تواند در جامعه اثرگذار باشد و آن را هدایت کند.


ببینید: افتتاح برنامه های تابستانی پایگاه شهیدانصاری مسجد جامع امام خمینی ره و آغاز برنامه های تابستان ١۴۰١ پایگاه های مقاومت بسیج شهرستان پیشوا

 

https://amoozesh.masjed.ir/u/qcu
مسجد جامع پیشوا 1
مسجد جامع پیشوا 2
مسجد جامع پیشوا 3
مسجد جامع پیشوا 4
مسجد جامع پیشوا 5
مسجد جامع پیشوا 6
مسجد جامع پیشوا 7
مسجد جامع پیشوا 8
مسجد جامع پیشوا 9
مسجد جامع پیشوا 10
صفحه ۱ از ۲

اظهار نظر

ایمیل را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید

تلفن مستقیم : 02166412254

تلفن داخـلـی : 30-02166497027 

داخلی400

info@masjed.ir